Kolmen viikon univaje ja arjen selviytymisvinkit

Viime viikot ovat olleet haasteellisia, ehkä kaikkein haasteellisimpia tähän astisessa vauvavuodessa. Minua instagramissa seuraavat varmasti tietävätkin jo, että miniä vaivaavat hampaat kun olen epätoivoisena yrittänyt kysyä vinkkejä jos seuraajilta löytyisi joku mitä ei olla vielä kokeiltu. Uskon, että siellä lukijoissa on äitejä jotka voivat yhtyä tähän? Yöt ovat vaikeita ja levottomia ja parhaimmillaan hän herää tunnin välein. Kitinä, itku ja levottomuus ei jää vain yöhön vaan myös päivisin vallitsee yleinen tyytymättömyys oikeastaan ihan kaikkeen. Lattialta hän haluaa syliin ja sylistä lattialle. Missään eikä mikään ole hyvä. Ruoka ei maistu. Päiväunet hän nukkuu 10-20 minuutin pätkissä. Toki aivan kaikki päivät ei ole tällaisia, mutta valtaosa viimeisen kolmen viikon sisällä. Ja koska tuo hampaiden tulo ei ihan hetkeen lopukkaan (toivon mukaan oireet edes hieman lievenevät) ajattelin jakaa omia arjen selviytymisvinkkejä, mitkä toki pätevät muulloinkin kuin näinä haasteellisempina aikoina.

Läheisten apu ja tuki. Tällaisina aikoina arvostaa niitä läheisiä jotka tarjoavat apua, ovat seurana ja tulevat vaikka kylään. Joilla on ymmärrystä tai joilta saa vertaistukea. Jo pelkkä viesti ”Voinko auttaa jotenkin” lämmittää mieltä. Isoimpana haasteena itselleni on ollut se, että osaa itse pyytää apua kun sitä tarvitsee. Tämä ei meille äideille ole varmasti helppoa? Tähän voisi lisätä myös vuorottelun kotona esimerkiksi öiden suhteen. Vaikka pääosin minä yöt vauvan kanssa valvon, tekee todella hyvää saada silloin tällöin kokonainen yö itsekin nukuttua, jolloin sitten vuorostaan mieheni herää yöllä. Toki tämä vuorottelu pätee muihinkin "tehtäviin" kuin öihin.

Oma aika ja hemmottelu. Kävin viime viikolla kemiallisessa kuorinnassa, jolloin muistin taas miten hyvää edes tunnin oma aika tekee. Ja etenkin juuri tällaiset hoidot, milloin saa vain maata omien ajatusten kanssa tai nukahtaa vaikka päiväunille ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä. Niinpä ensitöikseni päätin tuhlata saamani hoitolalahjakortin ja varasin ajan vartalohoitoon lokakuun alkuun sekä samaan syssyyn kampaajan ensi viikolle.

Liikunta ja hyvä ravinto. Vaikka välillä todella väsyneenä ei ehkä kannata polttaa tikkua kummastakin päästä, mutta usein pieni reippailu, jumppa tai sali piristää ja siitä saa energiaa. Eikä tämän todellakaan tarvitse olla mitään parin tunnin rykimistä vaan tämän hetkisen ohjelmani treenit kestävät 30-45 min ja riittävät oikein hyvin tähän elämäntilanteeseen. Sama pätee ruokaan. Kun saa tarpeeksi energiaa niin luonnollisestikin sitä jaksaa paljon paremmin ja olennaista on myös se mitä syö. Tämä on kohta, missä minun on skarpattava tällä hetkellä (esimerkiksi eilen korvasin lounaan parilla pätkiksellä ja sitä rataa...) koska huomaan että vähäinen liikunta ja huonosti syöminen vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen todella radikaalisti.

Päiväunet. Toki nämä eivät varmasti sovi kaikille, mutta itse olen huomannut, että jo 15 minuutin unet päivällä piristävät ja sen avulla jaksaa sitten jatkaa päivää hieman energisemmällä mielellä ja paremmalla tuulella.

Jotain mitä odottaa. On se sitten kampaaja aika, illanvietto ystävien kanssa tai datenight. Kun on jotain mitä odottaa, niin sekin piristää arkea kummasti. Olen hieman vanhanaikainen kalenterin käyttäjä ja kirjoitan käsin työpöydän yläpuolella olevaan seinäkalenteriin kaikki omat sekä minin menot ja sovitut ohjelmat. Sieltä käyn aina tarkastamassa tulevan viikon, koska muuten en oikeasti muistaisi yhtään mitään. En tiedä miksi, mutta puhelimen kalenteria en ole koskaan oppinut käyttämään.

Työt. Olen viihtynyt kotona hyvin, mutta tykkään myös työstäni yli kaiken ja koska teen töitä freelancerina, olen tehnyt satunnaisia työkeikkoja silloin tällöin myös nyt äitiyslomalla. Tekee niin hyvää päästä välillä tekemään töitä ja työnteosta pystyy nauttimaankin ihan eri tavalla.

xx Saara

Tykkää-merkinnät

Kommentit