Miten lapsi muuttaa elämää vai muuttaako?

Olen viime aikoina lukenut useista blogeista kirjoituksen lapsen hankinnasta ja siitä miten se muuttaa elämää, samoin keskustelu syntyvyydestä on pinnalla mediassa tällä hetkellä. Joten pian 9 kuukauden kokemuksella asiasta, halusin ottaa siihen kantaa itsekin. Lasten hankinta saattaa mietityttää. On pelkoja oman ajan puuttumisesta, vapaudesta, matkustelun loppumisesta ja parisuhteen muuttumisesta.

Kun lapsen saa, hyvin moni näistä ajatuksista muuttuu ja peloista häviää ihan huomaamatta. Ei näitä asioita ajattele enää niin, kun se oma lapsi on. Nyt elämässä on pieni ihminen, jonka tarpeet menevät aina omien tarpeiden edelle. En koe että jään mistään paitsi, ettenkö voisi tehdä asioita mitä itse haluan tai etteikö minulla olisi yhtään omaa aikaa. Kyllä sitä omaa aikaakin on, kun vain ottaa. Ja sen olen itse huomannut, että puolikin tuntia riittää. Tunnin jälkeen tulee jo ikävä.

Minulle lapsen kanssa vietetty aika on niin paljon parempaa ja antaa niin paljon enemmän kuin mikään muu. Ei ole mitään ihanampaa, kuin seurata pienen ihmisen kehitystä, pitää sylissä, suukotella, leikkiä, syöttää, nukuttaa ja halia. Pitää hänestä hyvää huolta. Nähdä päivittäin kun hän opettelee ja oppii uusia asioita. Lapsen kanssa kokee sellaista onnellisuuden tunnetta, mitä en tiennyt edes olevan olemassa.

Varmasti tulee hetkiä tai pidempiäkin ajanjaksoja kun on rankkaa. Yöunet jäävät vähiin, ei ole aikaa tai jaksamista treenata tai pitää huolta itsestä. Kotona kiukuttaa etkä voi vain maata väsyneenä sohvalla ja katsoa tv:tä. Mutta varmasti näitä rankempia ajanjaksoja voi tulla vaikka ei lasta olisikaan.

Mun sosiaalinen elämäkään ei ole kuollut, päinvastoin. Ystäviä on tullut nähtyä ehkä jopa enemmän nyt äitiyslomalla, koska siihen on ihan eri tavalla aikaa. Samoin lapsen myötä olen saanut uusia tuttavuuksia ja ihania ihmisiä elämääni. Toki on myös tärkeää välillä nähdä ystäviä ilman lastakin. Pystyy olla ihan eri tavalla läsnä. Mulle on moni ystävä sanonut, että äitiys sopii sulle. Niin - ei mikään asia ole elämässä tuntunutkaan koskaan niin luontevalta ja tarkoitetulta, kuin äitiys.

Matkustelustakaan ei ole tarvinut luopua. Me tehtiin ensimmäinen lomamatka vauvan ollessa kahden kuukauden ikäinen, toinen seitsemän kuukauden iässä ja näiden lisäksi pidennettyjä viikonloppuja naapurimaihin sekä pari reissua Lappiin. Koska miksi ei? Tottakai kaikki on reissussa aina hieman hankalampaa kuin kotona, mutta meistä se on ollut ihanaa. Ja ihanampaa siitä varmasti tulee vielä silloin, kun lapsi kasvaa ja alkaa ymmärtämään reissuista enemmän.

Lapsen saanti toki muuttaa parisuhdetta, mutta se ei tarkoita että muutos olisi huonompaan suuntaan. Lapsen saanti voi tuodakin siihen aivan uuden ulottuvuuden. Varmasti parisuhteeseen koituu mielipide eroja tai ristiriitoja asioista, mitä ei ilman lasta olisi, mutta samalla tuo niin paljon onnea ja iloa - mitä ei ilman lasta olisi. Omalla kohdallani lapsi myös motivoi pitämään parisuhteesta parempaa huolta ja panostamaan siihen enemmän, koska parisuhde on lapsen koti.

Mutta tuleeko meille sitten toista lasta? Tähän en osaa vielä vastata. Vielä ennen ensimmäistä lasta, oli selvää että haluan kaksi lasta, mutta nyt, vaikka kaikki onkin mennyt todella hyvin, niin tuo varmuus siitä on kadonnut. Mahdollisesti jossain kohtaa, jos sellainen fiilis tulee. Tällä hetkellä sitä fiilistä ei vielä ole, enkä tiedä tulenko ikinä tekemään toista lasta.

Itselleni sisarussuhde on kuitenkin ollut yksi suurimpia rikkauksia elämässä ja tietysti haluaisin tarjota tämän mahdollisuuden myös lapselleni. Minulla on siskooni 6,5 vuotta ikäeroa, mikä aina ollut vain kiva asia. Hän todella on ollut minulle aina iso sisko, eikä leikkikaveri kenen kanssa oltaisiin tapeltu samoista leluista (tosin vaatteista jossain kohtaa kylläkin :D).

Tällä tarkoitan sitä, että onneksi asialla ei ole kiire ja on aikaa odotella sitä fiilistä, jos se sieltä joskus vuosien varrella tuleekin.

Joten te jotka mietitte, joutuuko omasta elämästä ja kivoista jutuista luopumaan lapsen saannin myötä? Ei varmasti joudu ja se antaa niin paljon enemmän kun mitä ikinä olisi voinut kuvitellakaan.

xx Saara

Tykkää-merkinnät

Kommentit

LifeofMinna
LifeofMinna,
Ihanasti puhuttu äitiydestä <3 Olen täysin samaa mieltä, eläminen ei lopu lasten saantiin, ellei anna niin käydä. Mekin ollaan aina matkusteltu ja oltu sosiaalisia. Elämä on toki erilaista kun on lapsia, mutta sanoisin, että 100% parempaa.
nouw.com/lifeofminna
SaaraPyykko
SaaraPyykko,
Voi kiitos❤️ Näinhän se on, itsestä ja omasta asenteesta moni juttu kiinni☺️
nouw.com/saarapyykko
IP: 82.99.3.229