Miten selvitä raskauspahoinvoinnista

Raskaaksi tullessa osasin ehkä tietyllä tavalla pahoinvointeja odottaa. Siskollani sekä äidilläni on ollut pahat pahoinvoinnit kummassakin raskaudessa ja tiesin, että tästä kärsiminen on myös osittain geneettistä. Kuitenkaan sitä, miten hirveältä se oikeasti tuntuu, en ikinä osannut odottaa. Sitä ei todellakaan tiedä, ennen kuin se omalle kohdalle osuu. Olen sairastanut lukuisia oksennustauteja, saanut ruokamyrkytyksen ja oksentanut krapulassa päivän useitakin kertoja, mutta mikään näistä ei ole verrattavissakaan raskauspahoinvointiin.

Pahoinvoinnin alkaminen ei antanut itsestään minkäänlaisia merkkejä vaan eräs kaunis aamu heräsin huonoon oloon, kuvotukseen ja oksentamaan. Se hyvä fiilis raskaudesta vedettiin kuin vessasta alas Ja tätä jatkuikin sitten kaksi kuukautta. Raskauden yhteydessä puhutaan usein aamupahoinvoinnista, mutta itselläni pahoinvointi kesti läpi koko päivän, usein saattoi jopa pahentua iltaa kohden. Tähän vielä järkyttävä alkuraskauden väsymys ja uupumus yhdistettynä.

Minua oksetti ajatus ihan kaikesta. Automatkat, julkinen liikenne, kaikki sosiaaliset kontaktit, monet monet ruoat ja juomat, treenaaminen, työt, kesä, aurinko, helteet. Kaikki mikä liittyi silloiseen normaaliin arkeen, tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta ja hirveältä. Koko raskaus tuntui. Olisi tehnyt mieli vain makoilla pimeässä huoneessa, nukkua eikä jutella kenellekkään. No, näin en luonnollisestikaan voinut kahta kuukautta viettää, joten oli alettava keksimään keinoja, miten pärjätä siinä normaalissa arjessa mikä oli kuitenkin suoritettava.

Säännöllinen syöminen, välipalat, mukana kannettavat eväät

Itselläni muuttui ruokavalio täysin pariksi kuukaudeksi. Kaikki mitä olin tottunut syömään, etoi ja oli yksinkertaisesti syötävä sitä, mikä milläkin hetkellä meni alas. Tämä vaihteli hyvin paljon, jopa päivittäin. Paahtoleipä, Kalinka kerrosjogurtit, fitness murot, jauhelihakeitto, lihapullat kastikkeella (jostain syystä liha ylipäätänsä vaati aina kastikkeen), perunat, perunamuusi, Kotipizzan kanakotzone (?? :D), vesimeloni, mansikat… - mm. nämä olisivat suosikkejani tuon kahden kuukauden aikana. Siinä ei paljon miettinyt mikä on terveellistä ja mikä ei, söi vain sitä mikä meni alas. Söin vähintään kahden tunnin välein jotain. Heti ensimmäisenä aamulla kun avasin silmät, oli pakko syödä, joskus heräsin myös öisin syömään. Minulla oli aina jotain evästä mukana, mihin tahansa lähdin. Se että söin 2h välein, oli ainoa keino pitää pahoinvointia edes hieman kurissa. Jos tuo väli venyi yhtään pidemmäksi, oksensin. Vaikka usein oksensin tästäkin huolimatta.

Vesi

Vettä join litroittain päivässä. Sekin jotenkin helpotti oloa. Minulla oli koko ajan vesipullo mukana. Tosin tämä on jatkunut koko raskauden ajan.
Tekeminen ja ulkoilma

Vaikka kaikki tekeminen tuntui todella vaikealta ja mielummin olisi vain jäänyt kotiin makaamaan, usein se myös auttoi. Se, että keskittyi hetken johonkin muuhun, vei välillä ajatukset pois pahasta olosta. Toki tämäkään ei aina toiminut, mutta usein. Kertaakaan en esimerkiksi ollut sairaslomalla töistä pahoinvointien takia, vaikka mieli olisi useita kertoja tehnytkin. Kotona maatessa sitä ei paljoa muuta voinut miettiä kuin pahoinvointia. Raikas happirikas ulkoilma auttaa. Tosin itselläni jossain vaiheessa tuo ulkoilma ei enää auttanut, kun Suomessa alkoi olla niin kovat helteet, että se ei todellakaan tuntunut raikkaalta tai happirikkaalta. Silloin en olisi voinut olla kiitollisempi ilmalämpöpumpusta, millä sai viilennettyä asuntomme.
Uni ja päikkärit

Se, että sai hyvät yöunet ja sai nukuttua päivisin silloin kun siltä tuntui, auttoi oloon. Tietenkään nuo päiväunet eivät olleet työn puolesta useinkaan mahdollisia.

Näistäkin helpotuksista huolimatta, oksensin lähes kaksi kuukautta putkeen ja voin pahoin päivittäin. Oikeastaan niitä helppoja päiviä ei juurikaan tuona aikana ollut. Joten valitettavasti se oli vain kestettävä, muuta vaihtoehtoa kun ei ollut. Tsemppiä kaikille, jotka raskauspahoinvoinnista tälläkin hetkellä kärsii ja jakakaa ihmeessä, jos teillä on omia hyviä vinkkejä jaettavana.

xx Saara

Tykkää-merkinnät

Kommentit