Raskauden toinen kolmannes sekä liikunta raskausaikana

Raskaus on edennyt jo yli puolivälin ja viikolla 21 mennään. Tavallaan tuntuu, että aika menee nopeaa, mutta toisaalta taas tuntuu, että siitä on ikuisuus kun tein positiivisen raskaustestin. Ja onhan tässä vielä pitkä syksy ja alkutalvi edessä ennen babyn syntymää.

Raskauden toinen kolmannes on sujunut huomattavasti paremmin kuin se ensimmäinen. Energiaa on riittänyt enemmän sekä on pystynyt jo normaaliin arkeen ilman sen suurempia vaivoja. Toki kuitenkin huomaan, että energiaa ei ole samalla tavalla kun normaalitilassa. Väsyn huomattavasti nopeammin ja huomaan herkemmin jos esimerkiksi yöunet ovat jääneet lyhyeksi tai on syönyt huonosti. Väsymys ja uupuneisuus saattaa iskeä myös aivan yhtäkkiä täysin puun takaa, jolloin täytyy vain päästä äkkiä kotiin :D Tärkeintä minulle on kuitenkin ollut se, että se ei vaikuta työpäiviin sekä jaksaa treenata ja pitää jonkinlaista perus arkiaktiivisuutta yllä.

Pahoinvoinnin sekä muutenkin vaikean alkuraskauden loputtua minulle oli todella tärkeää, että pääsen taas liikkumaan sekä palautettua ruokavalioni jollain tasolla ennalleen. Ja minun mielestä raskaus on hyvä syy pitää myös itsestä parempaa huolta. Tietty kaikki raskaudet ovat erilaisia ja välttämättä tämä ei aina syystä tai toisesta onnistu (niin kuin ei itsellänikään ensimmäiseen kolmeen kuukauteen), mutta nyt ja jatkossa ainakin yritän siihen pyrkiä niin kauan kun oloni sen sallii. Kun syö terveellisesti ja pääsee liikkumaan, mieli ja kroppa voi hyvin mikä varmasti vaikuttaa positiivisesti myös lapseen. Toki liikunta vaikuttaa myös erittäin positiivisesti raskauden aikaisiin mielialavaihteluihin, pitää energisenä ja auttaa varmasti myös synnytyksestä palautumiseen.

Kun kahden kuukauden kestävän pahoinvoinnin aikana pystyin laittamaan suuhuni vain sitä mitä milläkin hetkellä saatoin ja ruokavalioni muuttui hetkellisesti täysin, tuntui todella helpottavalta kun perus terveelliset arkiruoat alkoivat taas maistumaan. Olo ei ollut enää etova, en enää oksentanut ja kaikki kummalliset mieliteot menivät ohi. Erona kuitenkin normaalitilaan ruokailuissa huomaan sen, että joudun syömään enemmän sillä minun on syötävä 2-3 tunnin välein, jotta olo ei mene heikoksi. Kuitenkin ateriakoot pidän suht pienenä, koska kylläinen, täysi ja jopa ähky olo tulee erittäin nopeasti.

Parin kuukauden ajan liikkuminenkin rajoittui lähinnä lyhyisiin rauhallisiin kävelylenkkeihin. En vain rehellisesti jaksanut tai pystynyt urheilemaan. Yritin muutamia kertoja käydä salilla, mutta heti sykkeen noustua edes hieman korkeammaksi, tuli huono olo ja olin lähellä oksentaa. Pahoinvointien loppuessa kun lähdin taas salille pitkän tauon jälkeen, sain kipeytettyä selkäni niin pahasti pariinkin otteeseen, että kummallakin kerralla meni viikko siitä toipuessa. Pahimmillaan kipu oli niin sietämätön, että esimerkiksi aivastaessa tuntui että jalat lähtevät alta. Näiden kipuilujen jälkeen olin hieman arka lähtemään salille, jolloin liikkumiseni rajoittui taas hetkellisesti lenkkeilyyn.

Päätin ottaa yhteyttä personal traineriin, kenen kanssa olen treenannut aiemminkin. Tavatessamme juttelimme ja suunnittelimme yhdessä, millainen ohjelma olisi minulle tähän hetkeen sopiva. Mitä liikkeitä on turvallista tehdä ja mitä ei sekä minkä tyylisiä treenien on hyvä olla ja kuinka monta kertaa viikossa olisi optimaalista liikkua. Suunnittelimme myös yhdessä suuntaa antavan ruokavalion raskausajalle. Toki tätä ei ole tarkoitus (eikä aikomuskaan) noudattaa gramman tarkasti, mutta tietääpä suunnilleen kuinka paljon ja mitä olisi hyvä syödä tai mitä ruokavalioon tulisi lisätä.

PT:ni laati minulle kolmijakoisen saliohjelman sekä siihen aerobisen treenin päälle. Ohjelmat ovat nopeita ja helppoja toteuttaa sekä juuri sopivia tähän hetkeen. Ei todellakaan mitään peruspunttia, vaan enemmänkin oman kehon painolla (tai pienillä painoilla) tehtäviä kiertoharjoitteluja, missä nousee syke juuri sopivasti ja saa kunnolla hien pintaan. Ei liian kuormittavaa, mutta kuitenkin haastaa. Tällä ohjelmalla olen nyt mennyt reilu pari viikkoa ja tuntuu todella hyvältä. Salitreenien lisäksi olen vielä kävellyt paljon. Treenaamme PT:ni kanssa myös yhdessä joka viikko tai joka toinen viikko syksyn ajan ennen lapsen syntymää mikä on vielä kiva lisä omiin treeneihin. Toki tästä on myös se hyöty, että kun vatsa kasvaa ja jotkut liikkeet eivät enää siitä syystä onnistu, niin hän voi sitten muuttaa ohjelmaani ja laatia uudelleen sitä mukaan kun on tarvis.

Kaikista näistä omista tavoitteista ja suunnitelmista huolimatta raskausaikana on mielestäni kuitenkin tärkeintä liikkua ja syödä omaa kehoa kuunnellen, ei stressata asiasta liikaa ja toimia niin kuin itse kokee parhaaksi :)

Olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä raskaana olevilla/olleilla on ollut liikunnasta raskausaikana? Tuliko taukoa vai pystyittekö liikkumaan loppuun asti?

xx Saara

Tykkää-merkinnät

Kommentit