Yksi raskauden parhaista päätöksistä

Olen treenannut personal trainerin kanssa muutamia jaksoja aiempina vuosina. Ja joka kerta koen, että se oli paras sijoitus koskaan. Joka kerta personal trainerin ottamiseen syy on ollut hieman eri, niin kuin se oli tälläkin kertaa. Treenaan säännöllisesti ja näin halusin myös raskausajan menevän. Olin kuitenkin lukenut ja kuullut hieman ristiriitaisia ohjeita raskaana treenaamisesta ja näin ollen koin, että raskausaikana haluan ottaa PT jakson. Henkilön, joka tietää mitkä treenimuodot ovat raskaana sallittuja ja mitkä eivät, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei sekä minkä tyyppistä treeniä raskaana oleville suositellaan.
PT oli tarkoitus ottaa jo aiemmin, mutta vaikean alkuraskauden takia aloitin PT:n kanssa treenit ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Jolloin oli tosiaan tullut lähes kahden kuukauden liikkumattomuuspaussikin pahoinvointien takia. Siitä lähtien ollaan treenattu yhdessä noin kerta viikkoon ja treenit jatkuvat vielä tuonne joulukuulle asti. Tämän lisäksi olen treenannut itsekseni, viikosta riippuen, noin 2-3 kertaa viikkoon salilla sekä käynyt ainakin kerran pidemmällä lenkillä. Tavoitteena oli siis saada neljä treeniä viikkoon, mutta syystä tai toisesta tämä tavoite ei ole ihan joka viikko toteutunut.

Toki tavoitteet ja treenit varmasti vaihtelevat myös yksilöllisesti riippuen omasta treenitaustasta sekä raskauden kulusta ja voinnista. Alle kirjoittelin omia fiiliksiäni raskaana treenaamisesta.
Miten treenit raskaana poikkeavat aiemmasta? Treenit haastavat sopivasti, mutta eivät ole liian kuormittavia. Sykerajat ovat tarkemmat eikä syke saa nousta liian korkealle tai olla korkealla pitkiä aikoja. Liikkeitä tehdään oman kehon painolla tai pienillä painoilla. Treenit ovat hiit tyylisiä, nopeita ja tehokkaita. Ennen saatoin viettää aikaa salilla 1,5-2 tuntia, nykyään olen salilla maksimissaan tunnin sisältäen alkulämmittelyn ja venyttelyt.

Mikä yllätti? Itselläni oli ehkä hieman suuret odotukset siitä, miten pystyn raskaana treenaamaan. Ajattelin, että pystyn jatkamaan treenaamista lähes samalla tavalla ja energialla kuin aina ennenkin, mutta todellisuus olikin sitten toinen. Toisena päivänä treeni saattaa kulkea hyvin ja toisena ei ollenkaan. Toisina viikkoina jaksaisi salille tai lenkille vaikka joka päivä ja toisina 1-2 kertaakin tuntuu ylitsepääsemättömiltä. Syke nousee herkemmin ja nopeammin korkeaksi ja sen laskeminen vie tuplasti tai jopa triplasti enemmän aikaa kuin aiemmin. Itselleni harmillisinta on ollut se, että juoksu ei ole missään vaiheessa raskautta tuntunut hyvältä ja sitä en olekaan pystynyt moneen kuukauteen tekemään. En sano, että olisin mikään maratonjuoksija ollut aiemminkaan, mutta lähes joka viikko tuli juostua vähän kuitenkin. Usein treeni saattaa piristää vaikka kuinka väsyttäisi ja olo olisi huono. Mutta raskaana, olo ei välttämättä todellakaan mene treenistä paremmaksi jos sinne lähteminen tuntuu syystä tai toisesta jo hieman hankalalta. Joten jos olo on yhtään huono ennen salille lähtöä, mietin kyllä pari kertaa kannattaako lähteä vai olisiko syytä vain levätä. Joskus kun olen lähtenyt se onkin piristänyt ja parantanut olon, joskus taas olo on mennyt vain huonommaksi.
Mitä hyötyä minulle on ollut PT:n kanssa treenaamisesta? Pahoinvointi jakson jälkeen olin hieman arka menemään itsekseni salille, kun en ollut varma mistä ja miten aloittaa. Sain myös kipeytettyä selkäni salilla pahasti pariinkin otteeseen. PT auttoi aloittamaan treenit turvallisesti ja selkäkivuistakin pääsin eroon treenien alkaessa. Keskustelimme yhdessä mikä olisi minulle optimaalinen määrä treenata viikossa ja hän sitten laati ohjelmat sen mukaan. Kun on selkeä ohjelma mitä noudattaa, treenejä ei mielellään skippaa, jotta saa kaikki ohjelmassa olevat treenit tehtyä viikon sisään. Kerran viikossa treenaaminen yhdessä motivoi tekemään myös ne itsekseen tehtävät treenit paremmin. Joka kerta koen, että saan itsestäni aina hieman enemmän irti, kun on henkilö mukana joka tsemppaa ja kannustaa. Hän myös uskaltaa haastaa tarpeeksi eikä jätä treenejä liian helpoiksi, vaikka raskaana olenkin. Jos joku liike ei tunnu hyvältä tai ei enää onnistu, hän auttaa sinua löytämään ne sopivat liikkeet. Ja aina on joku keneltä kysyä apua, jos jokin mietityttää.

Omat vinkkini raskaana treenaamiseen? Tärkeää on treenata omaa kehoa kuunnellen. Jos tuntuu pahalta, lopeta. Älä kuitenkaan anna periksi liian helpolla ja jos salitreeni ei maistu, kokeile jotain vaihtoehtoisia liikuntamuotoja. Liikunta tekee hyvää keholle ja etenkin mielelle ja voi vaikuttaa positiviisesti raskauden aikaisiin mielialavaihteluihin. Kävele paljon, ulkoilma tekee ihmeitä. Ja ehkä tärkeimpänä; älä stressaa asiasta liikaa ja tee sitä mikä itsestä tuntuu hyvältä ja kivalta. Itselleni on ollut PT:stä iso hyöty ei pelkästään treeniin vaan myös mielelle :)

xx Saara

Tykkää-merkinnät

Kommentit