Personal

Yrittäjän päivä ja toiminimen perustaminen

Kun valmistuin maskeeraajaksi, oli selvää että jos alalle jään, on jossain kohtaa toiminimi laitettava pystyyn. Alkuun töitä oli kuitenkin sen verran vähän ja tein koko ajan muita töitä tai opintoja ohella, että toiminimen perustaminen tuossa vaiheessa ei tuntunut kovin ajankohtaiselta. Toki luin aiheesta paljon, mutta tuolloin se tuntui työläältä, vaikealta ja kaikki toiminimeen liittyvät asiat saivat pääni niin sekaisin, että tuntui helpommalta vain olla ilman. Silloin kun työkeikkaa oli, otin mahdollisuuksien mukaan palkan verokortilla tai laskutin erinäisten laskutusfirmojen kautta.

Vuonna 2016 kun maskeerauskeikkoja alkoi olla jo enemmän, totesin että olisi kaiken kannalta järkevintä perustaa toiminimi. Tapasin tutun kirjanpitäjän, joka neuvoi miten asiassa tulee toimia. Yhtäkkiä kaikki tuntuikin helpolta. Tätäkö olen vältellyt viimeiset 1,5 vuotta? Tottakai se vaatii hieman oma-alotteisuutta ja tarkkuutta, mutta ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä. Jos siis olet miettinyt toiminimen perustamista, en voi kuin kannustaa.

Sanoisin että kaiken a&o on pätevä kirjanpitäjä (tai muu henkilö), kuka neuvoo miten toimia ja keneltä voi aina kysyä jos jokin asia askarruttaa. Tottakai on myös tärkeää ottaa itse asioista selvää, mutta itse ainakin säästyin monelta harmaalta hiukselta ja stressiltä, kun oli luotettava henkilö joka kertoi miten homma toimii yksinkertaisesti ja vaihe vaiheelta. Netti on pullollaan tietoa aiheesta, mikä itselleni tuntui aluksi haasteelliselta, koska vasta kirjanpitäjän tapaamisen jälkeen tajusin miten helppoa kaikki loppuen lopuksi onkaan.

Minulla on toiminimelleni myös oma pankkitili mikä selkeyttää kaikkia maksuja huomattavasti. Tässäkin auttoi eräs toinen ystäväni, joka sattui olemaan samassa pankissa töissä missä tilini muutenkin ovat. Tein myös omat tilit ALV:lle sekä ennakkoveroille mihin siirrän kaikki laskutetut ALV:t ja tietyn ennakkovero määrän joka kuukausi. Sieltä ne on sitten helppo maksaa eikä niitä vahingossakaan tule tuhlattua muuhun. Olen aina pitänyt korkeaa veroprosenttia palkkatyössä. Nyt myös toiminimen kanssa olen mielummin arvioinut tuloni yläkanttiin ja maksanut ennakkoveroja hieman liikaa, jolloin se joka vuotinen verokirje on yleensä positiivinen eikä negatiivinen yllätys.

Olin mukana tekemässä alla olevaa mainosta kesällä, mikä liittyy vahvasti yrittäjyyteen. Täytyy sanoa, että kyllä näissä raskaushormoneissa tuli tippa silmään kuvauksissa sekä tätä valmista mainosta katsoessa. Check it out.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *